Skip to content

Kako održavati oružje nakon sezone

  • Andraž 
Kako održavati oružje nakon sezone
Avtor: Renato Brodar

Nakon lovačke sezone oružje treba održavati tako da ne brinemo o tome da li će nas nakon dužeg stajanja u ormaru oružje dočekati u istom stanju kada dođe nova sezona.

Da bi oružje ostalo u istom stanju moramo:

  1. Pobrinuti da je prostor gdje je oružje odloženo siguran. Oružje treba biti spremljeno u za to namijenjeni ormar ili sef, koji će biti uvijek zaključan. Tako ćemo osigurati da neovlaštene osobe, kao što su npr. provalnici ili djeca, ne mogu samostalno stupiti u kontakt s oružjem. Prostor treba biti suh, jer se tako oružje čuva od nastanka korozije (po potrebi preporučujem odvlaživač zraka bilo koje vrste: silikatni gelovi, higroskopske tvari v vrećicama ili tvrdim kockama i sl.). Spremanje oružja u kovčege i torbe za nošenje stvari nije preporučljivo, jer su najčešće napravljeni od materijala koji vežu vlagu na sebe.
  2. Oružje temeljito očistiti od otisaka prstiju i ostalih nečistoća. Također, temeljito očistiti i unutrašnjost cijevi.
  3. Provjeriti da igla nije napeta i da su sve opruge opuštene. To pridonosi dužem trajanju materijala.
  4. Metalne dijelove oružja zaštiti tankim slojem odgovarajućeg zaštitnog lubrikanta ili ulja, koje će štiti oružje od nastanka korozije. Isto napraviti i s unutrašnjim dijelom cijevi. Ne pretjerujte s količinom lubrikanta jer će teći natrag prema zatvaraču, ako oružje stoji okomito s cijevi prema gore. Ako oružje namjeravate spremiti na jako dugo razdoblje, postoje posebna sredstva koja djeluju duže vremena (i obično imaju veću viskoznost) od klasičnih lubrikanata i ulja.
  5. Zaštiti i nauljiti drvene površine, ako ih oružje ima, odgovarajućim uljem za drvo.
  6. Rjeđe no preporučljivo, pušku rastavite i sve metalne dijelove koji se dodiruju s drvenim dijelovima oružja zaštite tankim slojem masti. To pozitivno utječe ponajprije na lovačko oružje koje se upotrebljava u svim vremenskim uvjetima te koje je tijekom redovite upotrebe nemoguće potpuno zaštiti od vlage zbog teške dostupnosti do nekih njegovih dijelova (kod redovitog čišćenja). Baš ti dijelovi su i najpodložniji stvaranju korozije na čeliku.
  7. Pretrpjeti zimsku dosadu sa svim obavezama i ostalim hobijima dok čekamo novu sezonu lova.
Kako održavati oružje nakon sezone; vir:: https://www.stack-on.com/

Kako održavati oružje nakon sezone; vir:: https://www.stack-on.com/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)