Skip to content

JELEN OBIČNI: Kralj listopadnih šuma

Piše: Josip Turk | Foto i video: Nemethbalint photo

Jelen obični (Cervus elaphus L.)

Ako je lav kralj đungle onda je jelen definitivno kralj listopadnih šuma. Ima skladan oblik tijela, u grebenu viši nego u križima, visoke snažne noge dokazuju da je građen za dugo i ustrajno trčanje. Tjelesna težina kreće se u rasponu od 120 do 200 kg. Snažna građa mišića i tetiva omogućava mu brzi bijeg te skok. Kreće se korakom, kasom ili trkom. Od proljeća do jeseni boja dlake jelena je rđavo crvena, a na trbuhu bjelkasta. Zimska dlaka je dulja, gušća, tamnosmeđe do smeđe – sive boje. Mužjak na vratu ima dulju dlaku tj. grivu. Jelenji rog ima funkciju označavanja teritorija, pokazivanja snage protivniku, služi mu za obranu,te služi i u svrhu imponiranja prema drugim jelenima. Sva osjetila su u ove životinje odlično razvijena, posebice njuh.

Po ponašanju jelen je životinja sumraka, ali je aktivan i u vrijeme sunčeve svjetlosti. Na njegovu aktivnost djeluju duljina trajanja osvjetljenja i intenzitet sunčeve svjetlosti. Ako je svjetlost kraća i slabija aktivniji je po danu, a za jakog sunca je aktivan u noćnim satima.

U ponašanju je uočljiv je jaki socijalni nagon, tako da košute gotovo cijelu godinu žive u krdima dok je jelen distanciraniji. Jako stari mužjaci žive samotničkim životom. Jeleni se također sele i zbog parenja, godišnjeg doba i slično. Mužjaci se glasaju rikom a u opasnosti bauču dubljim tonom. Za vrijeme parenja ženke se oglašavaju sa “i,ii” i “ang” a ranjene životinje ispuštaju kratki glas sličan rikanju.

Tijekom 24 sata, 8-10 sati traži hranu, a preživa je 5-6 sati u odmaranju. Svoje dnevne ležajeve pravi na način da očisti travu i lišče na području gdje boravi te tamo leži, redovito mijenja ležišta. Osim hrane i vode za piće potrebna im je i voda za kaljužanje te sol.

Foto: Nemethbalint photo

Parenje se u planinama odvija u 9. i polovicom 10. mjeseca.

Tek se u sezoni parenja mužjaci približavaju ženkama te dolaze na “rikališta” na kojima se međusobno bore za pravo na parenje. Tijekom parenja izgube i do 30% tjelesne mase.

S obzirom na to da žive u poligamiji, parenje predstavlja napor koji uz prethodne borbe i neuzimanje hrane može dovesti do takve iscrpljenosti da mužjak može uginuti preko zime, iako je to rijetkost. Što je ujedno vrlo zanimljivo s obzirom da ulazi u zimu sa smanjenom tjelesnom masom. Počeci parenja bilježe se početkom 9. mjeseca, to je ustvari javljanje pokojeg jelena pošto padne mrak i popusti dnevna sparina, obično negdje oko 20 sati. Par ričučih jelena čuje se nekoliko dana, da bi zatim prestali jer je poneka prerano uspaljena košuta oplođena te se više ne tjera, a ostale još nisu ni počele svoj ciklus.

Svoj teritoj označavaju na rikalištima razmetanjem lišća, ostavljanjem sjemena oko rikališta, češuči se o stabla, lupajući rogovljem o šikaru i godajući na taj način koru i ostavljajući miris te također ostavljajući svoj trag „čisteči zemlju“. Miris je jako intenzivan i osjeti se na 10-ak metara. Vrhunac rike je od 18 – 25.9., ovisno o vremenskim uvjetima odnosno kada padnu prve kiše, pa dani i noći zahlade.

Foto: Nemethbalint photo

Od sredine rujna rika svakim danom postaje sve intenzivnija po broju ričućih jelena kao i po dnevnoj dužini rike. Popodnevna rika počinje sve ranije, često već poslje 15 sati te traje duboko u noć. Jutarnja rika je obično slabija i traje tik prije svitanja pa do 8 sati, a ponekad i do 10 sati ujutro.

Poneki jeleni riču tokom cijelog dana, to su mladi jeleni, a rikanje im je jednokratno i u duljim vremenskim intervalima intenzivno. Glavninu rike predvode mlada i srednjodobna grla, dok jeleni koji su zreli i imaju svoj harem riču slabo ili gotove ne riču ako imaju košute uza sebe.

Rika jenjava isti ritmom kako je i počela, ujutro rano i navečer kasno, pod kraj 9. i početkom 10. mjeseca. Nakon tog vremena opada broj ričučih jelena i po broju i po intenzitetu trajanja. Preostali ričuči jeleni iznimno su pokretni jer su bez upaljenih košuta, (to su najčešče mlade i srednjodobne jedinke) i samo ih nagon za parenjem tjera na riku, posebice ako naiđu na miris još pokoje uspaljene košute. Ako osjeti miris te uspaljene košute tada diže glavu visoko i diže gornje usne prema gore, a donje prema dolje. U to vrijeme su izgubili popriličan broj kilograma.

Životni vijek jelena je 15 do 20 godina. Rast mužjaka se završava oko 8. ili  9. godine.

Piše: Josip Turk | Foto i video: Nemethbalint photo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)