Skip to content

Izvještaj sa sajma Shot Show 2019 (optika)

  • Andraž 
Shot Show 2019

Uvod

Shot Show je godišnji sajam na kojem tvrtke koje se bave s proizvodnjom opreme za lov i streljaštvo predstavljaju svoje proizvode. Tamo možemo naći proizvođače pušaka, montaža za puške, streljačke optike, lovačke odjeće i slično. Ovogodišnji sajam (2019) je bio četrdeseti sajam u nizu. Lokacija sajma se je još desetljeće unatrag mijenjala iz godine u godinu, no sada je stalna – kongresni center Sands Expo u Las Vegasu. Održavanje sajma na toj lokaciji je predviđeno i dalje i to barem do 2027. godine. Kongresni center je povezan s hotelima Venetian i Palazzo, koji su ukrašeni u stilu talijanske Renesanse. To čini posjet sajmu još unikatnijim događajem. Cilj moje posjete je bio saznati koje novosti su ove godine uveli proizvođači optike. Zbog bolje preglednosti sam u ovom članku novosti iz pojedinačnih područja raspodijelio u odlomke.

Shot Show 2019

Shot Show 2019

Dalekozori

Počnimo s dalekozorima. Sightron je predstavio modele 8×42 i 10×42 i tako raširio svoju seriju S II Blue Sky. Dalekozori imaju »otvoren« most koji omogućava držanje jednom rukom. U unutrašnjosti je ED-staklo na čije površine su naneseni dielektrični premazi. Odlična kombinacija kvalitetne optike i dobre ergonomije za 300 €.

Steiner je predstavio dvije nove serije dalekozora. U prvoj, imena BluHorizons, možemo pronaći dva džepna modela – 8×22 i 10×26. U izradi je upotrebljena tehnologija Autobright koja pridonosi tome da se svjetlost slike vidljive kroz napravu automatski prilagođava svjetlu u okolini. Druga serija nosi ime Predator AF. Ti dalekozori s prizmama Porro se imaju otvoreni most, zbog čega su mnogo lakši od drugih Porro dalekozora na tržištu. Prizme odlično rade u mraku. Bit će dostupni po povoljnoj cijeni. Swarovski je na svojem štandu imao izložen dalekozor CL Companion Nomad. Držati ga u rukama i gledati kroz njega je pravi privilegij – obložen je kvalitetnom kožom i na zavidno visokom nivou optičkih mogućnosti. Pojas i torbica koje dobijete prilikom kupnje su isto iz kože. No, kvaliteta ima i svoju cijenu – oko 2500 €. Odličan izbor za kolekcionare ili one koje traže nešto više.

Mnogo novosti je ove godine predstavila češka tvrtka Meopta. Na području dalekozora je novost serija Optika HD, koja je dostupna u dvije konfiguracije, 8×42 i 10×42. Glede na to da koštaju oko 250 €, nude mnogo – kućište iz magnezija, prizme s korekcijom faze za visoku rezoluciju, dielektrične premaze i dobru rubnu oštrinu. Na vanjskoj površini leća je hidrofobni premaz koji pridonosi otpornosti na ogrebotine.

Dalekozori s laserskim daljinomjerom

Na području dalekozora s laserskim daljinomjerom ove godine nije bilo novosti kao prijašnjih godina. Usprkos tome, mnoge tvrtke koje ih prije nisu proizvodile sada polako ulaze u te vode. Leupold je predstavio RBX-3000 TBR/W u konfiguraciji 10×42. Zanimljivo je da je dalekozor napravljen u Češkoj. Raspon mjerenja mu je do 2700 m, a može i izračunati i prikazati ekvivalentnu horizontalnu udaljenost, što je korisno kod gađanja pod kutom, npr. u planinama kada gađamo prema gore ili dole. Dostupan će biti isključivo na američkom tržištu. Nova na tom području je i tvrtka Athlon, koja je ove godine predstavila dalekozor s laserskim daljinomjerom Cronus 10×50, koji može mjeriti udaljenosti do 1800 m. Predviđena cijena je oko 1800 €, što je mnogo manje od Leupoldove naprave. Mnogo pozornosti je bilo na dalekozoru Fury 5000 HD, koji može mjeriti do čak 4600 m (5000 jardi). To je već druga generacija serije Fury koju je Vortex prvi put predstavio pred dvije godine. Cijena će biti jednaka kao i za prijašnji model, iako dalekozor ima pored većeg dometa mjerenja još nekoliko poboljšanja.

Vortex Fury HD 5000

Vortex Fury HD 5000

Monokulari s laserskim daljinomjerom

Na tom području se je najbolje pokazala tvrtka Leica s monokularom Rangemaster CRF 2800.com. Nije tajna da Leica proizvodi jedne od optički najkvalitetnijih monokulara te vrste na tržištu. Model 2800.com ima sva iznimna svojstva koja su do sada imali modeli ‘B’, a dodana je još i mogućnost povezivanja preko Bluetootha, što napravu podigne na posve novi nivo. Korisnici mobilnih telefona s operacijskim sistemom Android ili iOS moraju najprije instalirati aplikaciju Hunting app koja je vrlo jednostavna za upotrebu. Hawke je predstavio svoju seriju monokulara s laserskim daljinomjerom Endurance. Za sada su u ponudi tri modela, a najmoćniji među njima može izmjeriti udaljenosti do 1500 m.

Optički ciljnici

Prošle godine je Swarovski uzdrmao svijet optike s optičkim ciljnikom dS, a ove godine je ponovno bio naglasak na klasičnim optičkim ciljnicima. Jedna od najzanimljivijih inovacija je zasigurno Meoptina tehnologija dikroične končanice (Dichroic Reticle Technology). Radi se o posebnom premazu koji povećava kontrast i poboljšava mogućnost ciljanja u svim svjetlosnim uvjetima. To osigurava optimalnu vidljivost ovisno o svjetlu u okolišu – kod jake svjetlosti je križ crvene boje, a u mraku zelene. Jer je križ proziran ne pokriva vidno polje. Trenutno je ta tehnologija dostupna kod serije Optika 6 i nekih modela Meostar. Optika 6 je isto tako ovogodišnja novost Meopte. U sklopu serije su dvije podserije: »shooting » (streljaštvo) i »hunting« (lov). Za sada je u ponudi 10 modela, 5 u svakoj seriji, a obuhvaćaju sve popularne raspone povećanja.

Meopta Optika 6

Meopta Optika 6

Zeiss je raširio svoju ponudu cjenovno dostupnih optičkih ciljnika s novim modelima u seriji Conquest V4. Konfiguracija 3–12×44 je odlična za lov u planinama, dok će s inačicom 4–16×50 biti oduševljeni oni koji vole lov na većim udaljenostima. Leupold je u sklopu serije Mark 5HD predstavio optički ciljnik 7–35×56 s križem u prvoj fokalnoj ravnini. Ta naprava ima trenutno najveće maksimalno povećanje u toj seriji. Američka tvrtka Primary Arms je s ciljem smanjivanja zbunjenosti kod kupaca svoje optičke ciljnike razdijelila u četiri kvalitativne kategorije. Ovogodišnja novost je serija Gold, koju su po kvaliteti uvrstili između Platinum i Silver. Sightron je predstavio novi optički ciljnik u seriji S-TAC, koji je mnogo drugačiji od onih koji su bili u toj seriji dostupni do sada. Novi 4–20×50 ima križ u prvoj fokalnoj ravnini te je opremljen taktičkom kupolom nepokrivenog tipa. Kupola za vertikalno pomicanje križa ima Zero Stop. Sightron je tu funkciju dodao još nekim modelima u seriji SIII i SVSSED. Velika novost na tržištu optičkih ciljnika je tvrtka Zero Compromise Optic. Optički ciljnici 4–20×50 i 5–27×56 će biti ubrzo na tržištu (prototipe su predstavili još prošle godine). Diče se križem u prvoj fokalnoj ravnini, vrhunskom optikom, 92% svjetlosne propusnosti i ED-staklom tvrtke Schott AG. Zbog cijevi promjera 36 mm nude mogućnost velikog vertikalnog pomaka, a ciljani kupci su im taktički i sportski streljaši. Tvrtka Schmidt & Bender je također prikazala novosti – predstavili su novi optički ciljnik u seriji Exos, 3–21×50. Optika je vrhunska, što odražava stil Schmidt & Bendera, no i cijena je visoka. Burris je izložio novu generaciju optičkih ciljnika XTR, koji sada nosi broj 3 (III). U usporedbi s prethodnom serijom imaju novi modeli 3.3–18×50 i 5.5–30×56 veće vidno polje te su optički općenito na višem nivou. Popularan optički ciljnik ATACR 7–35×56 tvrtke Nightforce je od sada dostupan i s križem u drugoj fokalnoj ravnini. Sightmark je u seriji Citadel predstavio model 1–10×24. Kupac tog modela će za približno 430 € dobiti napravu sa solidnom optikom i faktorom povećanja 10x, što je prilično dobro. Athlon je seriji Midas dodao drugu generaciju u kojoj su za sada dostupni modeli  1–6×24 BTR GEN II i 4.5–27×50 BTR GEN II.

Spektivi

Na području spektiva ove godine nije bilo drastičnih novosti. Tvrtka Vortex je napravila novi okular za svoj spektiv 85mm Razor HD. Posve novi spektiv imena Cronus Tactical 7–42×60 ED je predstavio Athlon. Spektiv je namijenjen  taktičkoj upotrebi jer ima križ – TSSR FFP MIL.  Zbog mogućnosti velikog povećanja može poslužiti kao pomagalo kod gađanja na velike udaljenosti.

Crvene točke

Na području crvenih točaka je i ove godine prednjačila švedska tvrtka Aimpoint. Predstavili su posve novu crvenu točku ACRO P-1. Naprava je iznimno lagana i kompaktna za točku zatvorenog tipa, a namijenjena je ponajprije upotrebi na pištoljima. Njen dizajn omogućava da ju montiramo iznimno nisko, što korisnicima pištolja iznimno odgovara. Veličina točke je 3.5 MOA, a naprava nudi mnogo stupnjeva osvijetljenja za upotrebu u svim svjetlosnim uvjetima. U svijet crvenih točaka je ušla i tvrtka Kahles koja je predstavila svoj prvi refleksni vizir Kahles Helia RD (red dot). Točka je malena (2 MOA) i nakon nekog vremena ne korištenja se automatski isključi. Ima veliki prozorčić i 4 stupnja osvijetljenja. Tvrtka Meprolight je bila, kao i inače, iznimno inovativna . Dizajnirali su crvenu točku koja pored križa na leći projicira i neke druge korisne informacije – digitalni kompas, pokazatelj nagiba, nivo baterije i slično. Primary Arms je predstavio crvenu točku SXLZ-25, koju je moguće kupiti u dvije konfiguracije, s točkom veličine 2 MOA ili s popularnim križem ACSS, koji je dizajn iste tvrtke. Holosun je raširio set konfiguracija na svojim napravama – od sada će njihove crvene točke, označene slovom ‘R’, imati umjesto klasičnog gumba za postavljanje osvjetljenja okretni gumb sa strane (pogledaj sliku u nastavku). Pored toga su predstavili i posve novu žuto-zlatnu boju osvjetljena. Tvrde da ta boja stvara najmanje poteškoća ljudima (najviše koristi streljašima s astigmatizmom – dioptrijska greška oka). Točka u toj boji je vidljiva u svim uvjetima, neovisno od svjetla. Nove su još refleksne crvene točke HE508T i 509T, koje imaju kućište iz titana. Shield je nadogradio seriju SIS s drugom generacijom imena SIS 2. Pored nekoliko estetskih preinaka, ima točka 10 % veći prozorčić od prijašnjeg modela.

Noćna optika, termovizija

Sve više proizvođača optike se bavi proizvodnjom noćne optike i termovizije. Afirmirane tvrtke s tog područja neprestano poboljšavaju svoje proizvode u skladu s najnovijim tehnologijama. Jedna od tih tvrtki je Pulsar, koja se iz godine u godinu trudi da bi bila korak pred ostalima. I ove godine su bili u središtu pozornosti, a predstavili su dvije novosti. Prva je Axion, kompaktni termovizijski monokular koji će naslijediti naprave Quantum Lite. Odlikuje se boljom rezolucijom i time da je manji lakši od svojih prethodnika. Dostupna su četiri modela, od kojih dva podržavaju aplikaciju Stream Vision. Druga novost, Thermion, je termovizijski optički ciljnik koji izvana izgleda kao obični optički ciljnik. Ima cijev promjera 30 mm i kupole koje nisu tradicionalne kupole, već se ispod gornje skriva baterija, a ispod bočne microUSB priključak. Na tržište će doći u kasno ljeto.

Pulsar Thermion

Pulsar Thermion

ATN je također predstavio dva nova proizvoda. Prvi je noćni dalekozor BinoX 4K 4–16x, opremljen novim ultra HD-senzorom rezolucije 3864 x 2218. Druga naprava, izgledom jako slična, je BinoX 4T – termovizijski dalekozor dostupan u 6 modela koji se razlikuju po rezoluciji senzora i odnosu povećanja. Obije nove inačice naprave BinoX imaju ugrađen laserski daljinomjer. Tvrtka Berring Optics ima od sada svoj vlastiti digitalni noćni nastavak, koji će glede na cijenu i kvalitetu optike konkurirati napravi Pulsar Core. Novi termovizijski monokular je ove godine predstavila i tvrtka Flir. Scion, kako su ga nazvali, će biti dostupan u dvije inačice koje se razlikuju po brzini osvježenja slike (9 Hz i 60 Hz). Termovizijsku optiku razvija i Leupold, koja je već treći put nadgradila svoj kompaktni termovizijski monokular. Thermal Imager HD GEN II se diči novom tehnologijom Beacon Mode, a ima i nešto bolji senzor od svojeg prethodnika.

Zaključak

Kao posjetitelj sajma mogu reći da se svijet sportske optike kreće prema digitalnoj i termovizijskoj budućnosti. Primijetio sam da se proizvođači trude ugoditi željama svojih stranaka više nego bilo kada prije. U prošlosti su streljaši s astigmatizmom bili više zapostavljeni. Zadnjih godina su inovatori s područja optike predstavili razne tehnologije i boje osvjetljenja s ciljem poboljšanja doživljaja svim svojim kupcima. Holosun je ove godine predstavi žuto-zlatnu boju osvjetljenja, što je na području crvenih točaka potpuna novost. Tvrde da je ta za ljude s očnom greškom najprimjerenija. Danas ima na tržištu proizvođača optike više no što ih je bilo ikad prije. Konkurencija je ogromna i zato se svaka tvrtka  – da je ostale ne bi »progutale« – trudi svoje proizvode modernizirati čim češće. Zbog toga i u sljedećim godinama očekujemo uspješan razvoj na tom području.

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)