Skip to content

ISKUSTVO: Lovac iz Beograda u lovu na fazane u Engleskoj

S obzirom na to da lovstvo u Engleskoj ima dugu i bogatu tradiciju, lov je oduvek predstavljao sinonim za plemstvo i visoko društvo u ovoj zemlji. Tokom višegodišnjeg i uspešnog rada u oblasti lovnog turizma, Marko Todorović iz Beograda upoznao je brojne klijente iz mnogih zemalja, a najupečatljiviji utisak na njega svakako su ostavili lovci iz Engleske, pišu Novosti.

Pozvan je da posjeti Englesku i tamo lovi fazane.

– U neformalnom razgovoru saznao sam da u Engleskoj pucanje u “lake” mete nije viteški ni sportski i da se od mene očekuje da isključivo pucam na fazane koji su u punom letu i na daljinama većim od 30 metara. Iako sam Robinu odgovorio potvrdno klimajući glavom, u sebi sam pomislio da na takve mete najčešće i ne podižem pušku – ističe Todorović.

U skladu sa lovnim zakonodavstvom, lov fazana “pred pušku” u Engleskoj se ne praktikuje.

Vlasnici ili zakupci zemlje, sa intenzivnim pripremama za ovaj lov počinju još tokom leta (u julu), kupovinom fazančića starosti osam nedelja, koje čuvaju u prihvatilištima. Svaki zakupac ima od tri do sedam prihvatilišta u svom lovnom reviru (površina jednog lovnog revira iznosi od 300 hektara i više), smeštenih u šumarcima iz kojih fazani izleću tokom lova. Svako prihvatilište ima žičanu ogradu visine 1,5 metara, kao i dodatnu zaštitu u vidu tzv. električnog pastira pri zemlji u cilju zaštite od predatora, govori Todorović za Novosti.

Interesantno je da lovci menjaju pozicije u svakom sledećem prigonu, tako što se na prvi broj dodaje “3” i tako iz prigona u prigon, lovac menja svoju poziciju. U organizaciji lova učestvuje petnaestak ljudi podeljenih u dve grupe. Prvu grupu čine beaters (pogoniči), koji nateruju fazane i usmeravaju ih ka liniji u kojoj stoje lovci. Drugi deo ekipe zadužen je za skupljanje odstreljenih fazana i popularno se nazivaju pickers. U pitanju su iskusni lovci sa svojim lovačkim psima, najčešće špringer španijelima, retriverima, a tu si koker španijeli – navodi Todorović.

Zašto je zabranjeno u lovu na fazane pucati na lisice, čitajte u članku na Novostima.

 

 

1 thought on “ISKUSTVO: Lovac iz Beograda u lovu na fazane u Engleskoj”

  1. Dobar dan. Zovem se Aleks. Zainteresiran sam za vaše lovačko gospodarstvo. Volio bih loviti fazane kod vas. No, morat ću letjeti do Zagreba. Postoji li mogućnost za neki lovački tur za turiste lovce? Mogu li unajmiti pušku kod vas? Mogu li povesti sa sobom svog psa (imam svu potrebnu dokumentaciju)? I koji sve dokumenti su mi potrebni?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)