Skip to content

ISKUSTVO: Lovac iz Beograda u lovu na fazane u Engleskoj

S obzirom na to da lovstvo u Engleskoj ima dugu i bogatu tradiciju, lov je oduvek predstavljao sinonim za plemstvo i visoko društvo u ovoj zemlji. Tokom višegodišnjeg i uspešnog rada u oblasti lovnog turizma, Marko Todorović iz Beograda upoznao je brojne klijente iz mnogih zemalja, a najupečatljiviji utisak na njega svakako su ostavili lovci iz Engleske, pišu Novosti.

Pozvan je da posjeti Englesku i tamo lovi fazane.

– U neformalnom razgovoru saznao sam da u Engleskoj pucanje u “lake” mete nije viteški ni sportski i da se od mene očekuje da isključivo pucam na fazane koji su u punom letu i na daljinama većim od 30 metara. Iako sam Robinu odgovorio potvrdno klimajući glavom, u sebi sam pomislio da na takve mete najčešće i ne podižem pušku – ističe Todorović.

U skladu sa lovnim zakonodavstvom, lov fazana “pred pušku” u Engleskoj se ne praktikuje.

Vlasnici ili zakupci zemlje, sa intenzivnim pripremama za ovaj lov počinju još tokom leta (u julu), kupovinom fazančića starosti osam nedelja, koje čuvaju u prihvatilištima. Svaki zakupac ima od tri do sedam prihvatilišta u svom lovnom reviru (površina jednog lovnog revira iznosi od 300 hektara i više), smeštenih u šumarcima iz kojih fazani izleću tokom lova. Svako prihvatilište ima žičanu ogradu visine 1,5 metara, kao i dodatnu zaštitu u vidu tzv. električnog pastira pri zemlji u cilju zaštite od predatora, govori Todorović za Novosti.

Interesantno je da lovci menjaju pozicije u svakom sledećem prigonu, tako što se na prvi broj dodaje “3” i tako iz prigona u prigon, lovac menja svoju poziciju. U organizaciji lova učestvuje petnaestak ljudi podeljenih u dve grupe. Prvu grupu čine beaters (pogoniči), koji nateruju fazane i usmeravaju ih ka liniji u kojoj stoje lovci. Drugi deo ekipe zadužen je za skupljanje odstreljenih fazana i popularno se nazivaju pickers. U pitanju su iskusni lovci sa svojim lovačkim psima, najčešće špringer španijelima, retriverima, a tu si koker španijeli – navodi Todorović.

Zašto je zabranjeno u lovu na fazane pucati na lisice, čitajte u članku na Novostima.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)