Skip to content

Idealan komplet za lov u visokim planinama

 • Andraž 

Svaki način lova je poseban i zahtjeva određeno znanje, iskustvo i pripremu. No, samo rijetko koji način lova se po svojoj zahtjevnosti i fizičkim naporima može mjeriti s lovom u planinama. To je lov koji pruža čarobne poglede na doline, rijeke i vrhove, no istovremeno zahtjeva i odličnu fizičku spremu i kondiciju jer ćemo inače biti uskraćeni za navedene planinske užitke.

Kada lovimo u planinama smo uobičajeno prilično udaljeni od udobnosti koju pruža život u gradu sa svim svojim trgovačkim centrima. Zbog toga što se u tom slučaju ne možemo samo tako vratiti uzeti nešto što smo zaboravili kod kuće, lov je potrebno prethodno pomno isplanirati i sa sobom uzeti svu potrebnu opremu.

Osnovna oprema koju moramo imati prilikom lova u planinama:

 • rezervna odjeća (jedna ili dvije majice, nepromočivi gornji sloj, čarape, kapa i rukavice),
 • flasteri i osnovna prva pomoć,
 • hrana i piće.

Specifična oprema koju moramo imati, ali ovisno od vremena u godini:

 • krema za sunčanje po ljeti
 • cepin i dereze po zimi.

Preporučena dodatna oprema:

 • fotoaparat,
 • kompas ili drugo navigacijsko pomagalo,
 • svestrani nož,
 • upaljač, šibice ili kresivo,
 • uže,
 • sunčane naočale s UV zaštitom.

Dakle, bez naprtnjače ćemo teško sve uspjeti ponijeti. Preporučujem specifične naprtnjače koje omogućavaju nošenje ubijene divljači da nam se plijen u nesigurnim i stjenovitim predjelima ne njiše na sve strane, što utječe i na našu sigurnost tijekom kretanja po zahtjevnom terenu. Ja upotrebljavam naprtnjaču Beretta M.O.L.L.E. koja je zbog svojeg velikog volumena (65 litara) ponekad jako nepraktična, zbog čega mi se sve više sviđa naprtnjača slovenske šivaone Rauter – model Gore.

Nakon što smo pripremili sva pomagala koje bi morao imati na umu svaki  planinar, predstoji nam izbor lovačke opreme.

ODJEĆA I OBUĆA

Pobrinimo se da je odjeća u kojoj ćemo hodati, tome primjerena. S time mislim ponajprije na prozračnost i udobnost tijekom hodanja. Vjetar je u planinama skoro stalni suputnik, zato bi odjeća trebala biti otporna na vjetar. Pomoći će nam i aktivne majice i brzosušeće donje rublje jer nas čekaju zahtjevni usponi i napori tijekom kojih ćemo se dobro oznojiti i to obično više puta. Pred lovom budimo sigurni da imamo odgovarajuću planinarsku obuću koja će osiguravati gležnjeve, u kojoj će nam biti udobno te koja je prave veličine. U suprotnom se može lako dogoditi da nam se lov pretvori u noćnu moru. U Sloveniji u planinarskoj obući prednjače domaći proizvođači Alpina i Planika.

ORUŽJE

Za lov u planinama je iznimno važno da je oružje (zajedno s montažnim elementima, optičkim ciljnicima i izabranim streljivom) ponajprije precizno. Većina pucnjeva u planinama se odvija na velikim udaljenostima i zato moramo biti sto posto sigurni da se na svoju opremu možemo osloniti. Pred kupnjom puške je dobro obratiti pozornost na mehanizam okidača jer je on jedan od ključnih čimbenika preciznosti ispaljenog hica. U zadnje vrijeme se otpusni okidači povlače iz prodaje nekih najpoznatijih proizvođača oružja, a isti se sve više trude izraditi čim bolje direktne okidače s relativno malim (ili podesivim) silama okidanja, što nam može uvelike pomoći kod pucanja. Iako trendovi pokazuju da su na tržištu najzanimljivije repetirajuće lovačke puške, ipak vjerujem da će planinski lovci s nešto profinjenijim ukusom još uvijek prepoznati ljepotu i pokazati zanimanje za jednocjevne prelamače s ižljebljenom cijevi. To su puške koje su zbog svoje jednostavne konstrukcije, preciznosti i iznimno male mase primjerne za obilaske po planinama, gdje se tijekom višesatnog hodanja zbraja svaki ušteđeni gram mase na opremi. Već jedan hitac je dovoljan i najčešće taj koji se broji, zar ne?

Zbog hitaca na veće udaljenosti se u planinama upotrebljavaju i tzv. bipodi, tj.  stativi na dvije nožice koji nam omogućavaju stabilnost i posljedično veću preciznost kod pucanja. U zadnje vrijeme prednjače karbonski bipodi zbog svoje male mase. Ako puška ima namještene nožice i na zadnjem dijelu puške (kundaku) kao naslonjač možemo upotrijebiti i naprtnjaču, složenu jaknu ili namjensku vreću tj. naslon u obliku slova V. S time ćemo uvelike povećati mogućnost za pouzdan hitac.

Popularni kalibri koji se upotrebljavaju u planinama su ti s ravnom putanjom (zovemo ih i razantni kalibri), što uobičajeno znači manji promjer zrna i nešto snažnije punjenje te s time povezanu veću brzinu metka. Kalibri za lov u planinama naime rijetko prelaze 7 milimetara.

OPTIČKA POMAGALA

Nužni alat bez kojeg ne možemo mnogo postići je dalekozor. S njime ćemo  pročešljavati kraj, tražiti promjene, pomake i naravno – plijen. To je najosnovnije optičko pomagalo koje je preduvjet za lov u planinama. U mnogim slučajevima nam dalekozor pomogne da divljač nađemo i otprilike naciljamo. No, za preciznije ciljanje nažalost nije dovoljan. Zbog velikih udaljenosti je potreba po većim povećalima puno puta pravilo, a ne iznimka.

Odgovor na poteškoće pri ciljanju divljači na velikim udaljenostima je spektiv. Spektiv je koristan jer ćemo tako divljač gledati s udaljenosti s koje se neće uznemiriti, tj, s koje nas najvjerojatnije neće primijetiti, a mi ćemo imati vrijeme za odlučiti što želimo ubiti. Pravilno ciljanje je ključ do održivog gospodarenja s divljači i pred hicem bi trebali uvijek biti sigurni i odlučiti u skladu sa smjernicama i svojom savjesti. Spektiv će nam u tome uvelike pomoći. Popularni spektivi za lov u planinama su rastezljivi spektivi. Ako se ipak odlučimo za spektiv s fiksnim kućištem, preporučuju se spektivi s promjerom leće 65 mm ili manje. Veći spektivi su za prenošenje obično preteški i manje praktični. Ja sam se odlučio za okular u ravnoj, istoj liniji s objektivom jer mi se čini da s njim u prvom pregledu s dalekozorom brže uočim divljač. Slabost tog tip okulara je u tome da je s njim obično teže promatrati krajolik, ako sa sobom nemamo i stativ (pripremiti moramo bazu, tj, naslon koji će biti dovoljno iznad baze da možemo uopće gledati).

U planinama su udaljenosti velike i vjerojatnost da se divljači približimo na malu udaljenost je veoma mala. Nepogrešivo optičko pomagalo koje je u planinama itekako korisno je laserski daljinomjer. Tek s njime ćemo moći precizno procijeniti udaljenost te se pripremiti na potencijalni hitac. Preporučujem takav model koji može uzeti u obzir i nagib te nam ispisati obje udaljenosti: stvarnu i horizontalnu, koja je ključna za precizan hitac. Većina daljinomjera je samostalno, odvojeno pomagalo, no jako korisni su i ti koji su ugrađeni u dvogled ili optički ciljnik. Prednost je ponajprije u tome da sa sobom nećete morati nositi još jedan dodatan komad opreme. Ugrađeni laserski daljinomjer kod optičkih ciljnika donosi prednost jer nije potrebno odmicati glavu s cilja i mijenjati pomagala. Tijekom mjerenja na divljač možemo pritiskom na gumb istovremeno izmjeriti i udaljenost bez pomicanja oči s cilja.

Optički ciljnik koji je montiran na puški (te je nekako preduvjet za uspješan lov) nek ima dovoljno veliko područje povećanja (zbog nešto većih udaljenosti se preporučuju i nešto veća povećanja, za razliku od ostalih načina lova). Svjetlost i promjer objektiva su u planinama malo manje bitni jer se za lov u sumrak i tijekom noći nekako nerado odlučimo zbog zahtjevnog traženja ubijene divljači nakon hica koje oduzima i mnogo vremena. To znači da objektivi s promjerom od 56 mm obično ne služe svrsi, već nam u planinama predstavljaju samo teret. Naime, nisu rijetki primjeri u planinama kada lovac po ispaljenom hicu uporabi i više sati da se probije do ubijene divljači jer je teren često nemilosrdan, zahtjevan i lovcu nenaklonjen. I to je razlog da su popularniji optički ciljnici ti s promjerom objektiva od 42 ili 50 mm (sa svim ostalim pripadajućim karakteristikama). Danas su na optičkim ciljnicima za lov u planinama iznimno upotrebljive tvorničke balističke kupole s kojima pokušavamo doseći preciznost hica na različitim udaljenostima. Zbog različitih i ponajprije velikih udaljenosti između optičkog ciljnika i divljači, preporučuje se da optički ciljnik ima i mogućnost podesivosti paralakse. To je jedan između uvjeta za pouzdan i precizan hitac na većoj udaljenosti. Trenutni tehnički vrhunac streljačke optike za lov u planinama je razvikani optički ciljnik dS renomiranog austrijskog proizvođača Swarovski.

Moja najdraža kombinacija za lov u planinama se sastoji iz sljedeće opreme: Merkel K3 Extrem, Innomount montažni element, Kahles CSX 2.5-10×50, Swarovski Habicht 7×42 GA, Zeiss Dialyt 18-45×65 i Leica Rangemaster CRF 1000-R.

Avtor: Renato Brodar

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)