Skip to content

Hrvatska: Novi Zakon o lovstvu – osniva se fond za isplatu prometnih šteta

Novi Zakon o lovstvu mogao bi donijeti velike novosti, a najveća među njima je odredba kojom bi se napokon uredilo tko plaća, i u kojem iznosu, naknade štete od divljači u prometu i na poljoprivrednim površinama.

Kako piše Glas Slavonije, Vlada RH uputila je saborskim odborima prijedlog Ministarstva poljoprivrede koje, između ostaloga, predlaže da se u novi Zakon o lovstvu uvrsti članak prema kojemu vozači sami plaćaju nastalu štetu ako se nisu pridržavali prometnih pravila i prometnih znakova izričitih naredbi.

Velik broj lovačkih društava je “na koljenima” zbog naplate golemih odšteta od divljači i troškova sudskih postupaka, a neka od njih imaju samo desetak članova. U izradi je i prijedlog kojim bi se osnovao fond baš za takve namjene, na razini države.

Planira se osnivanje fonda u koji bi Ministarstvo poljoprivrede stavilo 15 milijuna kuna, Ministarstvo prometa pet milijuna, dok bi lovozakupnici trebali u fond uplatiti pet do šest milijuna.

Uspjeli smo pronaći i osiguravajuće društvo koje bi se u tu priču uključilo i pokrilo do oko 50 milijuna kuna za naknadu šteta. Lovozakupci bi plaćali prema procjeni broja naleta na divljač na svom području, kaže Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije. Dodaje kako će prijedlog za osnivanje fonda biti upućen Vladi RH.

Cijeli članak na Glas Slavonije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)