Skip to content

GPS ogrlicom obilježen novi ris u Primorsko – goranskoj županiji

Javna ustanova Priroda Primorsko – goranske županije u Hrvatskoj, priopćila je kako je uspješno GPS ogrlicom markiran još jedan ris od 21 kilograma, i to samo nekoliko minuta prije dolaska čuvara u kontrolu.

U zaleđu Lič polja, u bitorajskim šumama, jučer je u 11.00 sati uhvaćen u kaveznu zamku, odrastao mužjak risa, mase 21 kilogram. Nevjerojatna je slučajnost, da se ris uhvatio u kaveznu zamku doslovno nekoliko minuta prije dolaska čuvara prirode JU Priroda, s namjerom da zamku deaktivira, radi velike količine snijega i otežanog pristupa lokaciji.

To je od 2015. godine, već treći ris uhvaćen na istoj lokaciji, suradnjom županijske JU Priroda i istraživača zagrebačkog Veterinarskog fakulteta i Veleučilišta u Karlovcu.

Godinu dana ogrlica će slati podatke o lokaciji, a onda će sama otpasti

Do sada su ogrlicama bili obilježeni i praćeni risovi Goran ZiP i Burni ZiP. Ovaj ris, imenovan Marko ZiP, također je obilježen GPS ogrlicom, koja je programirana da godinu dana šalje podatke o pozicijama njegova kretanja goranskim šumama, a nakon toga automatski će otpasti sa životinje.

Tags:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)