Skip to content

FOTOGALERIJA: Lovačko krštenje dva mlada lovca u dva lovačka društva

Posljednji lov na sitnu divljač u sezoni 2017./2018. u lovačkim društvima na sjeveru Hrvatske u Međimurskoj županiji, Prepelici iz Male Subotice i Jastrebu iz Domašinca obilježen je lovačkim krštenjima mladih lovaca – Zlatana Jambrovića (LD Prepelica) i Alena Davida (LD Jastreb).

Jutarnja kava od 8 sati, početak posljednjeg lova na sitnu divljač u ovoj sezoni u 9 sati, oko deset prijeđenih kilometara po lijepom vremenu, vraćanje u podnevnim satima nakon uspješnog lova u oba lovačka društva i odstrijel fazana od strane oba mlada lovca koja su pristupila lovačkom krštenju bili su lijep uvod u dan koji će pamtiti i Zlatan i Alen. Prije svečanog ručka koji je upriličen u lovačkim domovima i na koji su pozvani lovci i prijatelji, slijedilo je lovačko krštenje.

Lovačka krštenja predvodili su starješine,  časni sudovi, tužitelji i branitelji koji su  se za obavljanje ove ceremonije morali temeljito pripremiti. Svatko od lovaca krštenika sam je odabrao lovačkog kuma koji ga je krstio ‘lovačkom šibom’ i branitelja koji ga je branio pred tužiteljem za sva zlodjela koja mu je pripisao. Naravno, tu je i doktor koji je provjeravao psihofizičko stanje mladog lovca.

To je ceremonija i tradicija koju održavamo u gotovo svim lovačkim društvima na našim prostorima i to je čin koji se ne pretvara kako mnogi smatraju, u ‘pijančevanje’, već se sva društva koja drže do sebe trude da ovaj čin bude ponajprije svečani akt na koje krštenici ne zovu samo članove lovačkih društava, već i prijatelje, žene, djevojke i koji završava ručkom i prigodnim druženjem.

Starješina i lovci provjeravali su znanja mladih lovaca brojnim pitanjima poput onih slobodnijih ‘Kad je divlja svinja najteža?’ (odgovor: Kad na njoj leži vepar) te znalačkih poput ‘Što je to superfertacija?’ (odgovor: Pojava kad zečica zadnjih par dana prije okota može biti ponovo oplođena).

Sud je ovisno o ne/znanju davao i smanjivao kazne kojima ga je morao krstiti lovački kum – hladne, vruče i mokre kazne. Hladne su blagi udarci šibom, vruče bolniji udarci, a mokre su čaše vina odnosno gemišta koje mladi lovac mora popiti.

Iako su nekada mlade lovci gotovo svi prisutni mogli krstiti odnosno udarati šibom po stražnjici, danas je u mnogim društvima to ograničeno na kuma. U pravilu nema bolnih udaraca i pretjerivanja s vinom već je sve samo dio simbolike i čin ulaska u lovačku punoljetnost.

Mladi lovci morali su se zakleti starješini da će čuvati prirodu i prihranjivati i poštivati divljač i lovački kodeks, a nakon tog čina ponad odstreljenih fazana i lovačke puške lovački kumovi krstili su i pretvorili mlade u prave lovce. Svaki od lovaca dobio je priznanje, potpisanu šibu kojim je bio kršten te poklon od kuma.

Lovačko krštenje Zlatana Jambrovića u Lovačkom društvu Prepelica Mala Subotica

Časni lovački sud u LD Prepelica činili su Mladen Lacković, Franjo Bukal, Josip Čurin. Tužitelj je bio Josip Vurušić, branitelj Josip Novak dok je kum bio Ivan Višnjić. Dobio je kaznu ‘tri blage, tri vruče i tri mokre’.

Lovačko krštenje Alena Davida u Lovačkom društvu Jastreb Domašinec

Na početku lovačkog krštenja, tužitelj lovnik Dragutin Đurkin iznio je pred Sudom časti kojeg su činili Dragutin Tomašić, Ivan Mikec i Slavko Hanić optužnicu da bi branjenik Mladen Cerovec pokušao što više smanjiti kaznu koja je na kraju bila ‘tri vruča i tri blaga’ udarca šibom. Doktor Đuro Mikac pregledao je okrivljenika, a izvršitelj odnosno kum Mario Furdi izvršio naredbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)