Skip to content

Emil Števin: Lovac pri vabljenju divljači mora biti uvežban i siguran

Emil Števin osoba je koja nam može o vabilicama za divljač pričati satima, zato smo i njega odabrali sa sugovornika. Vabilice Števin sve više dobivaju na značaju, tako je bilo i ove godine na najvećem sajmu lova u Srbiji, Loristu u Novom Sadu, gdje smo ga zatekli.

LovciBalkana.com: Kako dugo se bavite izradom vabilica i kako je sve zapravo počelo?

Najprije pozdrav svim dragim kolegama lovcima širom Balkana. Izradom vabilica sam počeo da se bavim sasvim slučajno, jer sam i sam lovac, pogotovo pasionirani lovac na lisice i patke. Kako bi sebi upotpunio pravi lovački doživljaj, počeo sam da se interesujem za vabilice. Sve što je u tom momentu bilo dostupno običnom lovcu što se tiče vabilica, ja sam probao i nisam bio zadovoljan. Onda sam počeo da istražujem šta bi to mene zadovoljilo i tako sam počeo da sam sebi pravim vabilice, eksperimentišem praveći razne modele od različitih materijala, a koje su davale u tom trenutku razne zvuke. Posle dve, tri godine eksperimentisanja, konačno smo uradili prvi model vabilice za predatore sa zvukom ranjenog zeca. Tata (Vasilije Števin) se tada isto zainteresovao za vabilice. Zajedničkim snagama sledila su uštimavanja i sitne finese po pitanju zvuka koji smo tražili. Tako je nastala čuvena vabilica za predatore Števin, sa jednim kanalom zvuka ranjenog zeca, a koja je izuzetno uspešna kako za lisice, tako i za šakala i kunu.

LovciBalkana.com: Jesu li zadovoljni korisnici vabilica?

Lovci su ti koji će kazati je li dobra ili nije. Tako se našla se među velikim brojem prezadovoljnih lovaca širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hrvatske, odnosno svih onih koji vole ovakav tip lova na predatore. Tome svjedoče brojne zahvale koje primamo.

LovciBalkana.com: Tjeramo li divljač ako pogrešno vabimo?

Lov sa vabilicom može biti jako zanimljiv i veoma uspešan. Ali pre samog lova svaki se lovac mora naučiti vabilicu, mora znati kako da vabi te mora biti uvežban i siguran u svakom momentu, pogotovo kada je reč o vabilicama za lov pataka i gusaka koje traže jako puno vežbanja i poznavanja više različitih zvukova. Nedovoljna uvežbanost može izazvati kontra efekat pri samom lovu. Zapamtite to!

Emil Števin sa odstrelom lisice nakon vabljenja

Uživajte drage kolege u prirodi i čarima lova. Dobar pogled!

Svakako ćemo donijeti još koji razgovor sa Emilom Števinom o načinima vabljenja te na koji način da se pravilno vabi  određena divljač.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)