Skip to content

‘Poremetili smo divljači prirodni način ishrane i preživljavanja’

Zanimljiva opaska, a koja se može preslikati na cijelu našu regiju.

Radi se o borbi čovjeka i divljih životinja za životni prostor. Ili oholom širenju i čovjekovom (ne)djelovanju i nemaru za prirodu i divljinu.

Samo u poslednje dve godine u Banjaluci su ubijena dva medveda. U Krajini, Podrinju i Hercegovini medvedi napadaju štale i košnice, divlje svinje haraju poljima kukuruza, a zimi i vukovi prilaze sve bliže kućama, donosi Blic.rs.

Vukašin Vojnović, dugogodišnji lovac i bivši predsednik Lovačkog savez RS, tvrdi za Blic da je problem i to što su lovci „razmazili“ divlje životinje, preteranim i neadekvatnim prihranjivanjem, naročito zimi.

– Poremetili smo im prirodni način ishrane i preživljavanja. Iznosimo na hrnilišta uginulu stoku, krave i svinje, pa se posle čudimo što medvedi ne spavaju zimski san, nego izlaze u sela i napadaju stoku – kaže Vojnović.

– To što Prijedor i Banjaluka prelaze na grejanje drvetom može uništiti, ako ne šumu, onda sigurno grmlje i šiblje, prirodna staništa sitne divljači, poput fazana i zečeva. Kada oni izađu iz svojih staništa za njima kreću i oni koji ih love i njima se hrane, poput lisica ili vukova – kaže za Blic zanimljivu konstataciju Vojnović.

Tvrdi da ni divlje svinje „više nisu više divlje“, jer se prase u svako doba godine, te da se ni srne više ne lane samo u rano proleće, što je prirodno, nego i čak u avgustu.

Cijeli članak na Blic.rs.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)