Skip to content

Donosimo program 22. Međunarodnog sajma „Lov, ribolov, priroda, turizam“ u Varaždinu

Bogata izlagačka ponuda te edukativni i zabavni sadržaji za posjetitelje

Međunarodni sajam „Lov, ribolov, priroda, turizam“ održavat će se od 13. do 15. listopada u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin. Najveća hrvatska manifestacija iz oblasti lova i ribolova, vezana na boravak u prirodi i turizam, i na svojem će 22. izdanju okupiti stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske.

„Sajam ima već zaista dugu tradiciju i vrlo je poznata manifestacija našeg kraja, a svake godine bilježimo porast inozemnih izlagača što je znak da Sajam postaje prepoznatljiv i u Europi. Najveći broj izlagača predstavlja opremu i proizvode za lov i ribolov, a svoju ponudu predstavit će i turističke zajednice, hoteli i izletišta. Svoje tradicionalne proizvodima predstavit će OPG-ovi koji ove godine stižu iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Pršuti, sirevi i kupinova vina samo su dio ponude koja će zasigurno na Sajam privući i gurmane. Jedan od primarnih ciljeva Sajma, uz navedeno, je i edukacija pa posljednjih godina stavljamo naglasak na sadržaje poput izložbi, radionica i prezentacija“, rekla je na konferenciji za medije direktorica Sajma Maja Šimenc iz tvrtke DMK Vall 042.

Zoološki vrt Zagreb predstavit će gmazove i vodozemce, pretežno otrovne i neotrovne zmije naših krajeva te održati predavanje vezano uz njih. Jesen je vrijeme berbe gljiva stoga će Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca na Sajmu izložiti stotinjak različitih vrsta gljiva. Izložba prepariranih slatkovodnih riba tvrtke Interland posjetiteljima će također biti poznata od prošlih godina.

U suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom bit će održana Revija pasa lovačkih pasmina, a posjetitelji mogu vidjeti pasmine kakve koriste hrvatski lovci. Izložbu kamenih satova te skulptura i slika pod nazivom Sovice postavit će varaždinski umjetnik Robert Garafolić. Za djecu će dizajnerica Maja Patafta osmisliti kreativne likovne radionice tijekom sva tri dana održavanja Sajma. Oni sportskog duha ili oni koji žele provesti popodne u prirodi na svježem zraku, mogu se okušati u disc golfu, sportu koji oduševljava gotovo sve koji se okušaju i oko sebe okuplja sve više zaljubljenika u ovaj pristupačan sport.

Novost ove godine je izložba i radionica izrade bonsai drvaca koju će voditi agronom Adrian Horvat, a zanimljivo je da oblikuje stabla specifična za naše podneblje poput lipe, graba i bora. Polaznici radionice će naučiti osnove kako njegovati i oblikovati bonsai, a po završetku radionice drvce će ponijeti kući.

Svake godine kao suorganizator Sajma sudjeluje i Hrvatski lovački savez, stoga je predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak predstavio dio programa koji nastaje njihovom organizacijom.

„Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza izložit će dioramu preparirane divljači hrvatskih krajeva, što svake godine plijeni pozornost, posebice djece i mladih. Također, pozivam sve da nas posjete na štandu Lovačkog saveza Varaždinske županije i tvrtke Zelendvor koja se bavi lovnim turizmom. Naš sajmski prostor svojim će trofejima i izložbenim eksponatima ove godine okititi Lovačko društvo Šljuka Petrijanec. Lovci već tradicionalno pripremaju gulaš za posjetitelje neposredno nakon svečanog otvorenja Sajma ma kojem ove godine imamo posebnu atrakciju – novi sastav rogista. HLS će održati sjednicu Izvršnog odbora gdje će se dotaći nekoliko aktualnih tema, a tijekom vikenda pojedinci i ekipe natjecat će se na Sajamskom kupu u gađanju letećih meta u Ljubeščici. Sudjelovat će 300-400 strijelaca“, istaknuo je Kutnjak te dodao da će na Sajmu svoje aktivnosti predstaviti i Hrvatski centar za razminiranje te održati predavanje u svrhu edukacije lovaca o opasnostima od mina.

Suorganizator Sajma, uz HLS, je i Hrvatski športsko-ribolovni savez te će njihova županijska organizacija pripremiti Okrugli stol na temu ribolova udicom na plovak.

Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam za posjetitelje će biti otvoren u petak i subotu od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Ulaznice će stajati 25 kuna, dok će za učenike, studente i umirovljenike biti po 15 kuna, za djecu do sedam godina ulaz je besplatan, a cijena obiteljske bit će 50 kuna.

PROGRAM

Petak , 13.10.
10:00 Otvorenje Sajma
11:00 Priprema i podjela lovačkog gulaša – u organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije
14:00 Sastanak izvršnog odbora Hrvatskog lovačkog saveza
17:00 – 19:00 Radionica „Izrada bonsai drvca“ – Adrian Horvat

Subota, 14.10.
09:00 Sajamski kup u gađanju letećih meta – u organizaciji LD „Vepar“ Ljubeščica – Ljubeščica
11:00 Okrugli stol „Natjecateljski ribolov u lovu ribe udicom na plovak” – u organizaciji Športsko ribolovnog saveza Varaždinske županije; predavač Kristijan Kosmačin
14:00 Predavanje Edukacija lovaca o opasnostima od mina i eksplozivnih ostataka rata; predavači Dražen Šimunović (HCR) i Nino Trakoštanec (PU varaždinska)
15:00 Disc golf prezentacija – Disc golf klub Varaždin, vanjski prostor
18:00 Predavanje „Zmije Hrvatske“ – Zagrebački zoološki vrt

Nedjelja, 15.10.
09:00 Sajamski kup u gađanju letećih meta – u organizaciji LD „Vepar“ Ljubeščica – Ljubeščica
09:30 – 11:30 Radionica „Izrada bonsai drvca“ – Adrian Horvat
10:30 Revija lovačkih pasa – Hrvatski kinološki savez
15:00 Disc golf prezentacija – Disc golf klub Varaždin, vanjski prostor
16:00 Predavanje „Zmije Hrvatske“ – Zagrebački zoološki vrt

Petak – nedjelja
Izložbe – Divljač hrvatskih krajeva – Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza
– Izložba „Zmije i gmazovi“ – Zoološki vrt grada Zagreba
– Izložba gljiva – Gljivarsko društvo Smrčak
– Izložba Bonsai Zrinski – autor Adrian Horvat, dipl. ing agronomije
– Izložba prepariranih slatkovodnih riba – Interland d.o.o.
– Izložba lovačkih satova te slika i skulptura „Sovice“ – Robert Garafolić
Radionice – kreativne radionice za djecu s Majom Pataftom

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)