Skip to content

Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu

  • Andraž 
Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu

Na  Zagrebačkom velesajmu od 18. do 21. listopada održavaju se DANI LOVA I RIBOLOVA, sajam opreme za lov i ribolov te izložba županijskih lovačkih saveza i turističkih zajednica.

Sajam se na kalendar sajmova Zagrebačkog velesajma uspješno vratio prošle godine zbog velikog interesa i na zadovoljstvo lovaca i ribolovaca.

Pokrovitelji Dana lova i ribolova su Grad Zagreb, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatski lovački savez i Hrvatsko športsko ribolovni savez.

Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu

Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu

Cilj Dana lova i ribolova je istaknuti mogućnost razvoja lovnog turizma na kontinentalnom području Hrvatske u suglasju s prirodom. U tom kontekstu, pored izlagačkog segmenta sadržaj ove manifestacije uključuje edukacijsko-stručni program kojim se žele naglasiti potencijali te izravni značaj lovstva u očuvanju i održavanju prirode – trendovi i zakonske odredbe u cilju zaštite divljači te riba i njihovih prirodnih staništa.

Dani lova i ribolova održavaju se u paviljonima 7 i 7a Zagrebačkog velesajma.

Izlaže 64 izlagača iz 14 zemalja (Austrija, Češka, Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Japan, Litva, Mađarska, Njemačka, Slovačka, Slovenija, Švedska, Velika Britanija i Sjeverna Irska).

ZANIMLJIVOSTI ZA POSJETITELJE

Za sve posjetitelje na Danima lova i ribolova organiziran je bogat i nadasve zanimljiv prateći program.

Hrvatski lovački savez priprema reviju lovačkih pasa, sokolarenje – lov pticama grabljivicama i lovački gastro show, a Hrvatski mikološko-gljivarski savez Izložbu gljiva.

Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu

Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu

Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza organizira Dioramu, izložbu divljih prepariranih životinja, a Hrvatski športsko ribolovni savez Izložbu riba.

Na prostoru Hrvatskog streljačkog saveza i Zagrebačkog streličarskog saveza svi zainteresirani mogu se okušati u gađanju zračnim oružjem, laserom, lukom i strijelom.

Na sajmu nismo zaboravili ni na naše najmlađe posjetitelje. Za njih su organizirane različite edukativne radionice.

Hrvatski lovački savez i Općina Pisarovina  u četvrtak i petak, 18. i 19. listopada organiziraju nacionalnu konferenciju na temu „Strukturiranim dijalogom do održivih ruralnih zajednica“. Riječ je o projektu kojem je nositelj Hrvatsko lovačko društvo, a partner Općina Pisarovina, a koji za cilj ima osvijestiti važnost sudjelovanja mladih i donositelja odluka u procesu strukturiranog dijaloga te time povećati broj mladih i donositelja odluka koji će biti uključeni u proces strukturiranog dijaloga na lokalnoj i nacionalnoj razini. Također, želi se potaknuti mlade i donositelje odluka na međusobnu komunikaciju i suradnju i potaknuti mlade i donositelje odluka s ruralnih područja na umrežavanje s drugim ruralnim područjima u Hrvatskoj¸ što je važna poruka zajedništva s istim ciljevima.

Ovaj projekt izravno se odnosi na mlade u ruralnim sredinama, poput Pisarovine i težnja mu je poboljšanje kvalitete života, održivog upravljanja okolišem, osposobljavanja i jačanja kohezije na zajedničkim ciljevima kroz savjete mladih.

Na otvorenoj pozornici paviljona 7 održat će se edukativno predavanje „Promet i divljač“.

Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu

Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu

EDUKATIVNI ZOO VRT

Danas, kada se broj stanovnika koji žive u gradovima prekomjerno povećava, imati prirodu kao dio grada velika je povlastica, ali i odgovornost da se priroda očuva i za buduće generacije. Očuvanje bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za zaštitu prirode i poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva.

Unatoč velikom napretku u znanju i osviještenosti o očuvanju prirode, mnogo ljudi i dalje imaju predrasude o divljim životinjama, posebice zmijama. Zmija se ne treba bojati, već ih treba uvažavati zbog njihove važne uloge u održavanju prirodne ravnoteže.

Zoološki vrt grada Zagreba posjetiteljima Dana lova i ribolova predstavit će najčešće vrste zmija koje žive u Zagrebu i njegovoj okolici poput poskoka (Vipera ammodytes), riđovke (Vipera berus), smukulje (Coronella austriaca), bijelice (Zamenis longissimus) i bjelouške (Natrix natrix), a osim zmija izložen će biti i gušter zelembać (Lacerta viridis) te barska kornjača (Emys orbicularis).

Osim zmija, u gradovima se mogu susresti predstavnici i mnogobrojnih drugih vrsta životinja, o kojima će više informacija sa posjetiteljima podijeliti edukatori. Edukacijom posjetitelja nastoji se nadopuniti postojeća znanja, otkloniti predrasude i podizati svijest o važnosti suživota s divljim vrstama u urbanim sredinama.

Vodeći izlagači: Hrvatski lovački savez, Lovački savez grada Zagreba, Hrvatske šume, KETTNER, SWAROVSKI OPTIK KG, INTER LAND, MAJOR, FEHER, BIROS

Izložbeni program: Oprema za lov (oružje, optika, streljivo, odjeća, obuća) i ribolov (štapovi, udice, flaksevi).

Stručno prateći program: Stručno prateći program

 

ULAZ NA SAJAM JE BESPLATAN

RADNO VRIJEME u petak i subotu od 10,00 do 20,00 sati, a nedjelju od 10,00 do 18,00 sati.

PRESS CENTAR

Nalazi se u paviljonu 5 i na usluzi je novinarima svakoga dana trajanja sajma. Telefon: 01/6503 524, mail: zv.press@zv.hr.

Galerija slik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)