Skip to content

Dalekozor KAHLES HELIA S 42

Dalekozor KAHLES HELIA S 42

Uvod

Svi se slažemo da je 2020. bila iscrpljujuća. Pandemija je nametnula brojne sigurnosne mjere koje su usvojene za upravljanje situacijom, kao što su socijalno distanciranje i otkazivanje događaja. Događaj koji jedva iščekuju svi vjerni obožavatelji optike, SHOT Show, također nije održan 2020. Međutim, zbog pandemije COVID-19 ne morate nužno prekinuti sve oblike zabave na otvorenom jer su mnogi proizvođači optike našli način za rješavanje problema, a tvrtka Kahles predstavila je dvije nove inovacije, od kojih je jedna dalekozor HELIA S 42 koji djeluje obećavajuće.

Veza tvrtki Kahles i Swarovski

U prošlosti

Kahles je u stvari podružnica tvrtke Swarovski OPTIK zadnjih 43 godina. Nakon što je tvrtka Swarovski kupila tvrtku Kahles, dvije su tvrtke podijelile svoje segmente – Swarovski proizvodi optiku za lov, promatranje ptica i općenito segment aktivnosti na otvorenom, dok je Kahles preuzeo segment taktičkog gađanja. Prije tri godine tvrtka Kahles ponovno je dizajnirala svoj brend. Izrađen je novi logotip, brend je dobio novi izgled, a karakteristična boja brenda promijenjena je iz plave u narančastu.

Danas

Tvrtka Kahles također je uspostavila novu poslovnu taktiku: njihovi proizvodi više se ne proizvode u potpunosti u Austriji, već i u dijelovima Azije. To je razlog zašto se proširio i njihov asortiman proizvoda (sada proizvode i crvene točke, LRF dvoglede itd.). Međutim, ova promjena u proizvodnji izazvala je pomiješane osjećaje kod njihovih kupaca. No stvari su se opet promijenile i tvrtka Kahles vratila se s više artikala proizvedenih u Austriji, a jedan od njih je dalekozor HELIA S 42.

Priča se da ovaj novi dalekozor sliči na dalekozor Swarovski SLC, čija je proizvodnja nedavno prekinuta. Tako je tvrtka Kahles preuzela SLC u neznatno izmijenjenom obliku. Na to je već ukazivao i izgled optičkog uređaja i svojstva optike. Iako se ovo čini neobičnim, SLC je zaista slovio kao praktički najbolji izbor u svojem cjenovnom razredu s cijenom od 1500 eura, tako da bi sličan proizvod bio odlična stvar. Stoga će se model HELIA S 42 prodavati po istoj cijeni.

Dalekozor KAHLES HELIA S 42

Izvor: Kahles

Paleta modela i kućišta

Što se tiče ponude modela, u travnju 2021. bit će dostupna dva modela dalekozora HELIA S 42, i to:

  • 8×42

  • 10×42

Što se tiče izgleda, nema puno razlika u usporedbi s modelom SLC tvrtke Swarovski. Boja je jedna od značajki koja ih izdvaja – dalekozor HELIA S 42 dostupan je u kombinaciji smeđe i narančaste boje karakterističnoj za brend tvrtke Kahles. Dvogled je smeđi, ali svaka cijev na sebi ima narančastu crtu, čime se postiže moderniji dizajn. Tvrtka nije mijenjala dizajn s jednim mostom, kvalitetnim okularima i prvoklasnim sustavom fokusiranja.

Kućište je izrađeno od magnezija, što čini dalekozor robusnijim. Ako uređaj padne u vodu, to ne bi trebalo predstavljati problem jer je vodootporan i može podnijeti temperature do -25 °C. No kako se nesreće ipak događaju, tvrtka Kahles uz uređaj daje 10-godišnje jamstvo. Što se tiče dodatne opreme, uz uređaj se isporučuje poklopac za okular objektiva te remen za nošenje s kopčom za brzo otpuštanje.

Optička svojstva

Još nismo imali priliku testirati novi proizvod, no ako su glasine istinite i ako je ovaj dvogled doista prerušeni SLC, onda se radi o vrhunskom uređaju. S pouzdanjem možemo ustvrditi da u rasponu cijena od 1500 eura nijedan dvogled ne odgovara modelu Swarovski SLC, posebice u pogledu njegovih optičkih svojstava. Ono što ga također čini posebnim jest činjenica da slika koju gledate ispunjava cijelo vaše vidno polje. Jarke boje, kontrast, oštrina – sve je vrhunski.

Dalekozor KAHLES HELIA S 42

Izvor: Kahles

Zaključak

Bilo smo iznimno razočarani kad smo saznali da je Swarovski ukinuo naš omiljeni model dalekozora u rasponu cijena od 1500 eura, odnosno modele SLC 42 mm, koje smo u mnogim testovima na otvorenom označili kao vrhunski proizvod. S jedne strane, vjerujemo da je čudno da tvrtka Kahles ponovno uvodi već poznati proizvod, no s druge strane, kao veliki ljubitelji takvih optičkih performansi, žarko iščekujemo ovaj model koji sada nosi logotip tvrtke Kahles.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)