Skip to content

Apel lovca: Na shvatajte olako tablu koja označava minsko polje

Lovac Jusufspahic Muris na Facebook grupi Lov i Kinologija osvrnuo se na tešku tragediju u lovu gdje je u minskom polju stradao u BiH, u Općini Zavidovići smrtno stradao  S. Z. iz Gračanice, dok je teško povrijeđen E. H. iz Srebrenika.

Lovci tražeći divljač zalutali u minsko polje: Jedan poginuo, drugi ozlijeđen

Jusufspahic je uputio apel da se ne shvaća preolako tabla koja označava minsko polje.

Revidirani osvrt prenosimo u nastavku.

Na žalost i večeras se desio nesretan slučaj sa smrtnim ishodom u lovu. Mina. Minsko polje. Označeno ili ne? U ovom trenutku ne znam. Pitam se da li olako shvatamo tablu koja označava minska polja. Da li su sva minska polja uredno označena? Razmišljam, početak moje lovne karijere jeste teren sa minskim poljima. Uvijek na dobro prohodnoj stazi, putu, ništa lijevo ni desno. Ono na što mi je moj mentor uvijek skretao pažnju a to je – ne leti za divljači. Pusti je. Ne skreći s puta koji siječe minsko polje.  Naravno, upoznavanje terena te navede da znaš za krajnju tačku. Vidiš tablu i poštuješ je.
Eh, tako sa velikim oprezom lovim prvu pa i drugu godinu. Treću godinu dolazim na teren koji nema mina. Mjesto koje sam ovrho i uzduž i popriko, a ono – tabla. Pazi mine! Postao sam zbunjen. U strahu pitam šta je sad ovo. Samo mi rekoše: – Ma lakše je šumarima obranit teren od šumokradica. To su oni poredali, lako je tablu i ekser i krh u jeliku, a onda naravno, bez ikakvog ustručavanja ponovo ulazim u teren i lovim.

Imam osjećaj sigurnosti. Šta za mene predstavlja jedna crvena tabla sa lobanjom i kostima. Baš na tome mjestu ništa, alio oda više i ne znaš šta je pravo, a šta ne!

Ovim putem apelujem prija svega lovcima da poštuju obilježja, ali isto tako i lovačkim društvima zajedno sa civilnom zaštitom da uredno i propisno obilježe područja sa minama. Isto tako apelujem i  na grupovođe da izvade topografske karte i skrenu pažnju svima kako se ovi slučajevi nebi dalje dešavali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)