Skip to content

Ana Šimonji i pointerka Wenus izborile plasman na kup Svetog Huberta

Ana Šimonji, 21-godišnja studentica ekonomije iz Preslatinci, sela nedaleko Đakova, na održanom županijskom natjecanju Osječko – baranjske županije u radu pasa ptičara izborila je plasman na 9. lovno kinološki kup „Sv. Hubert“ koji će se održati u Garešnici 6. i 7. listopada 2017. godine te dobila priliku da na državnom natjecanju predstavlja svoju županiju zajedno sa pointerkom Wenus.

Ovo je bila idealna prilika za intervju iz dva razloga  – prvi je što se rijetko koji lovci, a još manje lovkinje usude raditi s pointerima, a druga je da su na žalost lovkinje i kinologinje u manjini te težimo da se to promijeni.

LovciBalkana.com: Ana, tko te je uveo u lovno – kinološke vode? Jesi li očekivala pobjedu i čast da zastupaš svoju županiju na državnom natjecanju?

Cjelokupna priča i ljubav prema psima kreću još od djetinjstva. Zahvaljujući mome ocu Josipu koji je dugogodišnji lovac, u našem dvorištu su uvijek bila 2 do 3 lovačka psa. Ozbiljnije bavljenje kinologijom krenulo je prije 6 godina kada je moj brat, Ivan, položio lovački ispit i nabavio prvu pointerku Romu. Zatim su krenuli prvi uspjesi na izložbama i utakmicama što je potaknulo i mene da se dodatno aktiviram u tom području. Ove godine sam se natjecala s pointerkom Wenus koja je izuzetno radna kuja. Odradili smo kvalitetne treninge i moram biti iskrena, nadala sam se pozitivnom ishodu natjecanja. Naravno, iznimna mi je čast i zadovoljstvo s ponosom predstavljati svoju Osječko-baranjsku županiju na državnom prvenstvu.

Ana s bratom Ivanom i ocem Josipom

LovciBalkana.com: Koji ti je bio prvi pas i zašto si se odlučila za rad s pointerom? Reci nam ponešto o pasmini, ne vodi mnogo lovaca, a pogotovo lovkinja tu pasminu u lov.

Nakon prošlogodišnjeg natjecanja s iskusnom pointerkom Romom i osvojenog 1. mjesta na županijskom natjecanju i 3. mjesta na državnom natjecanju, odlučila sam ove godine startati s mladim snagama. Odabir je bio lak, izbor je pao na Wenus koja je osvojila moje srce od prvog trena kada je došla u naše dvorište. Ovo joj je bilo prvo natjecanje koje je odradila na nivou te smo time pokazale da mladost ne znači i neiskustvo. Lijepe riječi suca i ostalih takmičara daju nam dodatan vjetar u leđa. Na pitanje zašto baš pointeri odgovor je lak: Oduvijek se zna tko je kralj polja. Jedan jedini, neponovljivi, pointer! Na našim prostorima malo ljudi lovi s pointerima prvenstveno zbog tradicije lova s kontinentalnim ptičarima, prvenstveno s njemačkim kratkodlakim i oštrodlakim pričarima. Pointer je pas plemenitog izgleda, jakog temperamenta, izuzetnog nosa, stila, te velikog radijusa kretanja zbog kojega ga najviše lovci našeg područja izbjegavaju. No, brat je bio spreman prihvatiti izazov. Vjerovao je u sebe i svoje pse, te dokazao da pointer može biti vrhunski lovni pas svakog podneblja. Naravno, iza toga stoji vrhunska genetika i puno rada.

LovciBalkana.com: Što je sve trebalo zadovoljiti u pogledu dresure psa da zajedno dospijete na državno?

Kao što sam već spomenula, najbitnija je genetika psa i već urođene osobine koje je naslijedio od svojih predaka. Zatim socijalizacija i ostvarivanje kvalitetnog kontakta sa psom. Nakon toga kreće trening u terenu kojim se psa priprema za narednu lovnu sezonu. Naposljetku, dolaze pripreme za natjecanje, odnosno ponovni treninzi na terenu uz eventualne korekcije u radu psa kako bi sve bilo prema pravilima natjecanja. Osim pripreme psa, svaki natjecatelj mora se osobno pripremiti kako bi što bolje predstavio sebe i svoje znanje o lovu, lovačkoj etici i pravilima ponašanja.

LovciBalkana.com: Kakve rezultate očekuješ na kupu Svetog Huberta u Garešnici?

Kao i svaki natjecatelj, priželjkujem dobre rezultate i moguću pobjedu. Svu koncentraciju usmjeravam na završne pripreme kako bi bili još uspješniji na ovogodišnjem državnom prvenstvu, te vjerodostojno predstavili županiju i sebe. Nadam se da ću vam uskoro javiti pozitivne vijesti i podijeliti svoje dojmove.

LovciBalkana.com: Planiraš li ili imaš već svoju uzgajivačnicu i u kojem smjeru se misliš razvijati u lovstvu?

Trenutno pomažem bratu koji uzgaja pointere već pet godina. Iako još uvijek nemamo službeno prijavljenu uzgajivačnicu planiramo to učiniti u najskorijem roku. Trenutno imamo nekoliko kvalitetnih i perspektivnih pasa. Očekuje nas puno rada, a budući ciljevi su uzgojiti još kvalitetnije pse te postići još bolje rezultate kako na utakmicama, tako i na izložbama kako bi s vremenom postigli internacionalnu prepoznatljivost u uzgoju pointera.

LovciBalkana.com: Koju divljač najradije loviš?

Kao članica lovačkog društva “Sokol” Drenje imam sreću što je lovište bogato sitnom i krupnom divljači. Ipak iz moje opredjeljenosti na pse ptičare lako je pretpostaviti da sam orijentirana na lov pernate divljači. Osobno preferiram lov na fazana gdje neizmjerno uživam u radu naših pointera.

Ana i Antun Mak, voditelj lovne kinologije u Osječko – baranjskoj županiji

LovciBalkana.com: Želiš li se na nešto osvrnuti?

Ovom prilikom želim poručiti kolegicama lovkinjama i kolegama lovcima da se ne ustručavaju odabrati pointera za svog vjernog prijatelja i pomagača. Savjetujem da se stare priče ostave po strani, te pruži prilika ovoj pasmini. Oni će vam pokazati da niste napravili krivi odabir, te svojom ljubavlju i žarkim lovnim nagonom ispuniti vaše srce, kao što se to dogodilo nama!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)