Skip to content

Afrička svinjska kuga

  • Andraž 
vir: www.cbc.ca

Afrička svinjska kuga

Afrička svinjska kuga se sve više širi po regijama istočne Europe. Do sada je otkriveno već mnogo primjera u različitim državama: Madžarskoj, Poljskoj, Baltičkim zemljama, Moldaviji, Bugarskoj, Češkoj, Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, Gruziji, Armeniji i Azerbejdžanu. Čak i u Belgiji je bilo više slučajeva gdje su našli uginule svinje zaražene s tom bolesti.

Što je točno Afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga je virus s kojim se mogu zaraziti kako domaće tako i divlje svinje. Taj virus je teško lječiv te je u većini primjera smrtonosan. Klinički se Afrička svinjska kuga ne razlikuje od klasične svinjske kuge, zato je kod pronalaska uginule svinje obavezno obavijestiti veterinarskog inspektora. Virus se prenosi samo preko krvi te tekućina i tkiva koja sadrže krv, što znatno usporava proces širenja. Za domaće životinje i ljude virus nije opasan, čak i ako zaraženo meso prođe termičku obradu.

Na što moramo mi lovci biti pozorni?

Pratiti moramo zdravstveno stanje i populaciju divljih svinja u našem lovištu. Ako pronađemo uginulu životinju, moramo odmah obavijestiti veterinarsku inspekciju te im dati točnu lokaciju. Po potrebi ih moramo osobno otpratiti do trupla jer takva životinja predstavlja moguć izvor zaraze za druge svinje u okolišu. Ako je s vama lovački pas, ne dozvolite mu približavanje uginuloj životinji.

Po dolasku iz lova moramo temeljito očistiti svu opremu koju smo imali sa sobom, da ne bi prenesli virus u kuću. Ako se bavite s uzgojem svinja, obavezno se operite, preobucite i preobujte prije nego stupite u staju. Ako ste bili u lovu u drugim državama, pogotovo u tima u kojima su bili primjeri Afričke svinjske kuge već zabilježeni, ne donosite kući predmete, kao što su lovački trofeji, sirovine i hrana jer bi tako mogli ugroziti lokalne krajeve. Kuhinjske otpatke ne dajte ni domaćim ni divljim svinjama. Na hranilišta nikako ne nosite otpadne kože, unutarnje organe i kosti domaćih i divljih svinja.

Svi koji imaju ograđene prostore u šumi za uzgoj divljih svinja se moraju pobrinuti da domaće svinje ne dođu u kontakt s divljim svinjama jer bi se tako zarazila cijela populacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)