Skip to content

110 let organiziranega lovstva na Slovenskem

U Sloveniji je ovih dana bilo svečano. Proslavili su 110 godina organiziranog lovstva na njihovom području, a cijeli događaj odigrao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Boruta Pahora. Šaljemo čestitke!

– Danes obhajate zelo pomemben jubilej in s tem priznanjem se vam želim zahvaliti za vaše plemenito poslanstvo ter vam zaželeti vse najbolje tudi v prihodnje, sporočil je Pahor Ladu Bradaču, predsedniku Lovske zveze Slovenije.

– Na našem srečanju v Februarju ste me seznanili o uspešnih projektih kot so naselitev risa, zaščita volka, ohranjanje rjavega medveda, vidre ter vrnitve bobra. A opozorili tudi na različne interese pri odstrelu predatorjev, ohranjanju ravnovesja velikih zveri ter odnosa do divjadi in povzročene škode na njivah in v gozdu. To so strokovne zadeve, ki morajo imeti primerno razumevanje in težo v politiki in sprejemanju zakonodaje. Posledice napačnih odločitev ali hitenja pri reševanju samo določenih problemov so lahko dolgoročne in verjetno tudi nepopravljive. Tako ste me posebej opozorili, sporočil je predsjednik Pahor lovcima.

Dr. Marjan Toš napisal je za Lovsku zvezu:

Nasprotniki in večni kritiki vedno znova nam očitajo, da smo »relikt« preteklosti, da smo navadni »morilci« in »ubijalci« divjih živali. Vse to seveda ne pije vode in če bi predstavniki teh kritikov sedeli v nabito polnem prireditvenem šotoru v središču Senožeč, bi se sami prepričali, da je slovensko lovstvo mnogo, mnogo več. In da mu gre veliko priznanje tudi za pokončno narodnostno držo v občutljivih časih nastajanja in zorenja lovske organizacije, ki ji mnogi že pripisujejo pionirsko vlogo na področju varstva narave. In če pazljivo prebiramo in analiziramo razmišljanja našega nestorja in vizionarja dr. Ivana Lovrenčiča na ustanovnem zboru 16. oktobra 1907, potem je še kako res, da je bila ustanovitev lovske organizacije v močni navezi z narodnostnim hotenjem. Že sam začetek je imel velikanski domoljubni naboj, ki je poleg osrednje naravovarstvene in seveda tudi lovske funkcije, spremljal organizacijo od bojev za severno mejo, ki jih je vodil general Maister, do odpora proti fašizmu in nacizmu med drugo svetovno vojno in nazadnje med slovensko osamosvojitveno vojno.

Predsjednik Parut je v veliko zahvalo slovenskim lovcem za vse, kar so storili za dobro narave, divjadi in še zlasti domovine Slovenije, predsedniku LZS izročil slovensko zastavo. Priznanje, kakršno se podeljuje ob izjemnih dogodkih in za posebne zasluge za krepitev domoljubja. Prijetno presenečenje, ki je naletelo na gromovit aplavz stoterih udeležencev dogodka.

Slogan »110 let ohranjamo bogastvo narave« naj nas spremlja tudi v bodoče, ne glede na vzpone in padce, na zakonske rešitve in predvsem ne glede na kritiko dela javnosti, ki nas stigmatizira za vse kaj drugega, le za lovce in varuhe narave in divjadi ne. Z delom se bomo lahko najbolj izkazali in vsem kritikom dokazali, da smo v osnovi še vedno to, kar so naši pionirji hoteli pred stodesetimi leti, ko so ustanovili slovensko lovsko organizacijo. Ne za koristi in za slavo, pač pa za dobro narave in divjadi, za varstvo in ohranitev slovenskih lovišč in slovenskega narodnega bogastva. In prav to se je kot rdeča nit zgodovinskega izročila vleklo skozi praznovanje v Senožečah, napisal je dr. Marjan Torš.

Više pročitajte klikom ovdje.

Fotogaleriju pogledajte klikom ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)